Soorten thermostaten

Bookmark and Share

De thermostaat stuurt de cv-ketel aan zodat de ruimte wordt verwarmd op de gewenste temperatuur. Als u centrale verwarming laat aanleggen zijn verschillende soorten thermostaten waar u uit kunt kiezen, waaronder:/p>

Aan/uit thermostaat:

Dit is het eenvoudigste type thermostaat, waarbij u de temperatuur handmatig kunt instellen. Als u de gewenste kamertemperatuur instelt op bijvoorbeeld 20 °C en de thermostaat meet een temperatuur van 18 °C, dan wordt er een sein aan de warmtebron gegeven om te gaan stoken. Deze stopt zodra de ruimte op de juiste temperatuur is. Als de temperatuur na een tijd weer zakt, dan begint dit proces opnieuw. Het voordeel van deze thermostaat is zijn eenvoudigheid, maar een nadeel is dat de temperatuur in uw huis vaak schommelt.

Klokthermostaat:

Met de klokthermostaat kunt u vooraf bepalen hoe warm het in huis moet zijn op een bepaald moment. De meeste klokthermostaten bieden de mogelijkheid om voor iedere dag een andere voorkeur in te stellen, zodat u onderscheid kunt maken tussen werkdagen en het weekend. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de temperatuur ’s nachts 16 °C is en verhoogd wordt naar 20 °C wanneer u wakker wordt.

Modulerende thermostaat:

Dit type thermostaat kan de cv-ketel constant op verschillende standen laten branden, waardoor de ketel niet steeds aan en uit gaat en er altijd warm water door de verwarming stroomt. Het voordeel van deze thermostaat is dat u geen last heeft van schommelende temperaturen. Daarnaast is een modulerende thermostaat beter voor het milieu, omdat er minder energie verbruikt wordt. De modulerende thermostaat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals de aan/uit thermostaat en de klokthermostaat.

Weersafhankelijke thermostaat:

De weersafhankelijke thermostaat wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Afhankelijk van de buitentemperatuur laat de thermostaat de cv-ketel namelijk op een bepaalde temperatuur stoken. Het water met deze temperatuur wordt constant door de cv-installatie gepompt, waardoor het altijd aangenaam warm is in de ruimtes waar u de radiatorkraan open laat staan. Het nadeel van de weersafhankelijke thermostaat is dat er altijd warm water door het huis wordt gepompt, wat voor een hogere energierekening kan zorgen.Lees meer:
> Soorten cv-ketels
> Soorten thermostaten