Soorten cv-ketels

Bookmark and Share

De cv-ketel zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur wordt opgewarmd voor uw centrale verwarming. U heeft hierbij de keuze uit verschillende soorten cv-ketels, die allemaal een ander rendement hebben. Hoeveel warmte kan een bepaalde cv-ketel halen uit aardgas? Hieronder hebben wij de belangrijkste soorten cv-ketels voor u op een rijtje gezet:

Een HR-ketel

De HR-ketel is de meest voorkomende cv-ketel in Nederland. Een HR-ketel (‘HR’ staat voor hoog rendement) is erg energiezuinig en heeft een rendement van 100 tot 107%. Minimaal 100% van de energie wordt door deze ketel omgezet in warmte. De ketel hergebruikt hierbij de warmte van verbrandingsgassen, wat beter is voor het milieu én energiekosten scheelt. De HR-ketel is duurder om aan te schaffen dan andere soorten cv-ketels, maar dit verdient u op de lange termijn weer terug door het hoge rendement en de lagere energiekosten.

Een VR-ketel

De VR-ketel is goedkoper in aanschaf dan de HR-ketel, maar heeft een lager rendement. Deze ketel zet namelijk circa 89% van de energie om in nuttige warmte. Kortom: er gaat bij deze ketel dus nog steeds een deel van de warmte verloren.

Zowel de HR- als de VR-ketel zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk de combiketel en de soloketel:

Een combiketel

Een combiketel zorgt niet alleen voor de verwarming van uw huis, maar ook voor warm water uit de kraan. Veel combiketels hebben een ingebouwde boiler, maar de nieuwste type combiketels hebben geen boiler meer. Het water wordt eenvoudigweg opgewarmd wanneer u het nodig heeft, waardoor de ketel het water niet constant op temperatuur hoeft te houden. En dat scheelt in de energiekosten!

Een soloketel

Een soloketel zorgt, in tegenstelling tot de combiketel, alleen voor de verwarming van uw huis. U kunt hiermee dus niet het warme water in uw huis regelen; daar dient u een aparte boiler of geiser voor aan te schaffen.Lees meer:
> Soorten cv-ketels
> Soorten thermostaten