Stappenplan

Bookmark and Share

Het aanleggen van een centrale verwarming in uw woning is een flinke klus waar veel bij komt kijken. Voordat u offertes aanvraagt bij bedrijven is het handig om alvast over bepaalde vragen te hebben nagedacht, zoals welk soort cv-ketel en thermostaat u wilt. Wij hebben daarom een stappenplan voor u opgesteld zodat u zich goed kunt voorbereiden. Het gaat ten slotte om een investering die voor een lange tijd meegaat!

Stap 1: Om wat voor klus gaat het en in welk type woning woont u?

Als u een offerte gaat aanvragen is het voor het bedrijf belangrijk om te weten of het een installatie, reparatie, vervanging of onderhoud betreft. U dient daarnaast aan te geven in welk type woning u woont: een flat, appartement, rijtjeswoning, twee-onder-één-kapwoning of een vrijstaand huis?

Stap 2: Welk type cv-ketel wilt u?

De cv-ketel zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur wordt opgewarmd voor uw centrale verwarming. U heeft hierbij de keuze uit verschillende soorten cv-ketels (LINK), die allemaal een ander rendement hebben. Zo kunt u kiezen uit een HR- of VR-ketel in een combi- of solo-uitvoering.

Stap 3: Waar komt de cv-ketel?

U kunt alvast nadenken over de ruimte waar u de cv-ketel wilt laten plaatsen. Meestal worden cv-ketels op zolder of in een bergruimte geplaatst, zodat u geen last heeft van geluiden en de ketel niet in de weg hangt. Tegenwoordig zijn ketels echter een stuk stiller en compacter, waardoor u ook voor een andere locatie in huis kunt kiezen. Een cv-ketel mag echter nooit in een vochtige ruimte worden gehangen of op een plek waar het kan gaan vriezen. Ook moet de ketel zich op een locatie bevinden waar twee vrij grote kanalen naar buiten moeten kunnen voor de afvoer van rookgas en aanvoer van verse lucht. U kunt hierbij denken aan een plek tegen een muur of het dak.

Stap 4: Hoe groot moet de capaciteit van uw cv-ketel zijn?

Het is daarnaast belangrijk dat uw cv-ketel genoeg capaciteit heeft om uw woning goed te kunnen verwarmen. Denk daarom alvast na over de ruimtes waar u radiatoren wilt laten plaatsen en wat daar (gemiddeld genomen) de gewenste temperatuur moet worden. De meeste mensen hebben immers in de gang of keuken behoefte aan een andere temperatuur dan in de woon- of slaapkamer. Ook kunt u alvast nadenken over het aantal warmwaterpunten en de gewenste waterdruk. Als u op de derde verdieping van uw woning wilt douchen, is het natuurlijk wel zo prettig om een goede straal te hebben. Ook hangt de capaciteit af van uw type woning: zo wordt een appartement vaak al deels verwarmd door de woningen die zich erboven, ernaast en eronder bevinden, waardoor de capaciteit van de ketel minder groot hoeft te zijn. Een vrijstaande bungalow heeft juist een ketel met een grotere capaciteit nodig.

Stap 5: Wat voor thermostaat wilt u?

De thermostaat stuurt de cv-ketel aan zodat de ruimte wordt verwarmd op de gewenste temperatuur. Er zijn verschillende soorten thermostaten waar u uit kunt kiezen, zoals een aan/uit thermostaat, een klokthermostaat, een modulerende thermostaat of een weersafhankelijke thermostaat.

Stap 6: Wat zijn uw toekomstplannen?

Een cv-ketel schaft u aan voor een lange periode, meestal voor vijftien jaar. Het is daarom goed om alvast rekening te houden met eventuele toekomstplannen, zoals een gezinsuitbreiding, verbouwing of tweede badkamer. Deze wensen kunnen namelijk beïnvloeden welk type cv-ketel het meest geschikt voor u is.

Stap 7: Wat zijn de kosten?

Met het doorlopen van het stappenplan heeft u voldoende informatie om een offerte aan te vragen, maar het is natuurlijk prettig om alvast een idee te krijgen van de kosten. Lees daarom de kostenindicatie door en vraag eenvoudig online een offerte aan bij meerdere bedrijven!



Lees verder:
> Soorten cv-ketels
> Soorten thermostaten